24mrt

’s Avonds is het rustig in huis. Opeens beweegt in alle stilte de buitendeurklink. Van buitenaf probeert iemand naar binnen te komen! Gelukkig is de deur goed op slot gedaan. Dankzij de buurtapp kunt u elkaar op de hoogte stellen van dit soort situaties. Binnen enkele seconden weet de hele buurt dat er een insluiper rondloopt. Zo houdt u elkaar alert. Een van u belt 112 en de politie snelt naar de straat.

Dit is een voorbeeld van hoe de buurtapp werkt. Gestart in april 2014 geven de bewoners van de hieronder genoemde straten elkaar verdachte situaties door. Maar ook worden apps verspreid met berichten over weggelopen honden, gevonden fietsen, vernielingen, etc.
Inmiddels is de BuurtWhatsapp een groot succes en is de sociale veiligheid vergroot.

Linking pin
De kracht zit hem mede in de linking pin-structuur: de app-beheerders van de betreffende lanen staan in verbinding met elkaar: de Van Heutszlaan , de Van der Heijdenlaan en de Tuteinlaan met daarin opgenomen de Kastanjelaan en de Molleruslaan. Op het moment dat er iets verdachts wordt gesignaleerd in de Van Heutszlaan, wordt dit via de Van Heutsz-app gedeeld. Daarin zitten ook de beheerders van de andere twee groepen. Deze geven het snel door via hun eigen straatapp. Binnen enkele seconden zijn de bewoners van vijf lanen ingelicht.

Zelf starten?
1. Nodig: smartphone met Whatsapp
2. Begin met het toevoegen van nieuwe personen aan je contactenlijst
3. Open Whatsapp en ga naar het scherm Chats.
4. Tik op “Nieuwe groep”, bedenk een naam en voeg een foto toe.
5. Voeg deelnemers toe door op de + te tikken

U bent de beheerder, dus u kunt nieuwe mensen toevoegen of verwijderen.
Zie ook www.buurtwhatsapp.nl, of informeer bij info@deparken.nl